Vejce nejen vařená

Vaječné pokrmy patří mezi velmi oblíbená jídla. Nemusí přitom jít jenom o vejce vařená natvrdo, naměkko, nahniličko. Existují skutečně chutné teplé pokrmy, kde jsou vejce základem.

Pikantní vaječná roláda

Červenou papriku omyjeme, očistíme a nakrájíme na široké proužky. Položíme je na plech vymazaný máslem slupkou nahoru. Shora je grilujeme, až na slupce naskočí takové ty puchýře. Vyjmeme z grilu a přikryjeme vlhkou utěrkou. Slupku následně stáhneme a proužky papriky vrátíme na plech. Potřeme dvěma lžícemi oleje, osolíme a opepříme. Oloupeme cibuli a česnek, najemno je nasekáme a posypeme paprikové proužky. Pečeme v troubě při 200 stupních Celsia zhruba deset minut. Vejce smícháme s hladkou moukou a tvarohovým sýrem, Přidáme bylinky, je na Vás jaké, je to v podstatě jedno, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a vaječnou směs opékáme asi sedm minut, až bude zespodu jemně zlatavá. Tuto vaječnou omeletu přendáme na talíř, překryjeme druhým talířem, obrátíme a vrátíme znovu na pánev, aby se opekla i druhá strana. Na omeletu rovnoměrně rozložíme paprikové proužky a vše opatrně srolujeme. Roládu už jenom nakrájíme na kousky a můžeme podávat teplou nebo studenou.

Vejce se používají i jako příměs do salátů a vůbec to není špatná kombinace, jen musíte dávat pozor na to, aby se Vám nezkazily.

Vaječný salát s ředkvičkami

Vejce uvaříme natvrdo, propláchneme studenou vodou, oloupeme a jedno nahrubo nakrájíme. Druhé rozkrojíme podélně na osm dílků. Ředkvičky očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Petrželku opereme, lístky natrháme a najemno nasekáme. Pažitku a řeřichu také opereme a nakrájíme na kousky. Smetanový sýr smícháme s pokud možno netučným jogurtem, citrónovou št’ávou, olivovým olejem, solí a pepřem. Přidáme bylinky, ředkvičky a nakrájené vajíčko. Hotový salát ozdobíme připravenými osminkami vajíček. Jako přílohu můžete použít celozrnný chléb, brambory nebo i maso.

Vidíte, není to nic složitého a bude Vám to chutnat. Hlavně dávejte pozor při chutnání vajíček, jestli nejsou zkažená. Také si dávejte pozor na přílišnou konzumaci vajec. Z více než tří byste mohli dostat žlučníkový záchvat a to byrozhodně nebylo nic příjemného.

Napsat komentář