Energie je čím dál dražší a dražší. Jestliže ale budou vaše spotřebiče, které máte v domácnosti pravost hospodárně, tak můžete pár set korun ušetřit, což je dneska velké lákadlo, kór při těch cenách, jaké jsou.
Když máte elektrický sporák, tak ušetříte tím způsobem, když budete při vaření používat takové nádobí, konkrétně hrnce, jejichž velikost bude odpovídat velikosti varné plochy. Když použijete menší hrnec na větší ploše, tak tím trochu plýtváte energií. Nezapomínejte při tom ani na pokličku, i když ne všechno se dá pod ní uvařit. Ideálními hrnci jsou ty, které mají rovné dno. Když používáte ty, které jsou vypouklé, utíká vám zhruba třicet procent energie. Ještě lépe je vařit v tlakovém hrnci. Ten díky tomu jeho speciálnímu způsobu vaření uvnitř nádoby dokáže jídlo uvařit při nižší spotřebě energie. Kdo má sporák na tuhá paliva, například na dřevo, tak tohle zas tak řešit nemusí.
Myčka nádobí je dobrá věcička. Při mytí pod tekoucí vodou se průměrně spotřebuje okolo třiceti litrů vody, myčka má spotřebu o polovinu menší. Díky tomu dnešní moderní myčky při mytí nádobí ušetřit o třicet až šedesát procent elektřiny. Obvykle mají také senzory, které po celou dobu mytí sledují míru odtékající vody. Myčka se tím pádem přizpůsobuje množství mycích přísad, ale také i množství a teplotě přitékající vody.
Mikrovlnná trouba, lidově mikrovlnka je standardní vybavení dnes už každé domácnosti. Jídlo se v ní ohřívá, přihřívá, v některých případech dokonce i připravuje. Jak ušetřit u mikrovlnky. Jednoduše, prostě jídlo ohřívejte na takovou teplotu, aby se dalo jíst hned, a ne abyste museli čekat, než vychladne. Tímhle způsobem ušetříte patnáct procent energie.