Jak a kde zařídit domácí spižírnu?

Většina lidí je zvyklá mít uskladněny potraviny v ledničce. Jenomže ne všechny do ní patří. V blízkosti kuchyně by měla být proto spíž, která je určena k uchování mouky, cukru, zeleniny, ovoce a třeba ořechů.

Spižírna je vždy umístěna na chladnějším místě, kde se pohybuje teplota okolo 5 až 10 stupňů Celsia. Ideální volbou je prostor na severní straně domu s dobře větratelnými možnostmi.

Vše musí mít své místo

Kontrola záruční lhůty potravin patří ke každodenní rutině. Do spižírny se nedostanete tak často jako do ledničky, a proto se na to často zapomíná. Klíčem k úspěchu jsou praktické police, na nichž jsou produkty viditelně uloženy. Potraviny naházené v igelitových sáčcích přes sebe nic neřeší. Mohou se rychle zkazit a problém je na světě.

Kam s kávou a konzervami?

Při vytváření místa zohledněte výšku polic, do spíže totiž patří dózy, sklenice a boxy vhodné k uskladňování potravin. Mohou mít rozdílnou výšku a šířku, nízké police nic neřeší. Upřednostněte proto spižírnu do tvaru písmene U či L s hloubkou polic cca 30 centimetrů. Poslední police by neměla být těsně u podlahy a u nejvyšší se počítá se vzdáleností 170 centimetrů. Mnoho lidí skladuje nákup podle toho, jak se jim to hodí, ale to je také špatně. Nižší polohy jsou určeny pro těžší věci a horní zase pro ty lehké. Vespod jsou tedy konzervy, balení minerálek, nahoře pak káva, čaj a těstoviny.

Olej a mouka po ruce

Pokud nemáte velkou kuchyni a spoléháte se na spižírnu, pečlivě ji vybavte. Skvělými pomocníky jsou boxy na vajíčka, skleněné a plastové dózy na těstoviny anebo rýži. Ve spíži mohou být uloženy svačinové boxy a sáčky, máslenky, jídlonosiče, dokonce i kuchyňské spotřebiče, které používáte jednou za čas.

Udělejte si na zorganizování potravin ve spižírně čas a inspirujte se v e-shopu Dometa.cz. Právě tam najdete pomocníky do domácnosti, s nimiž vytvoříte praktický, a přitom útulný domov.

Napsat komentář